You are currently viewing Sådan vasker og plejer du din hund med en god hundeshampoo

Sådan vasker og plejer du din hund med en god hundeshampoo

VASK MED HUNDESHAMPOO

Der findes mange produkter til at vaske din hund i. Nogle af disse produkter er nøje udviklede med særligt hensyn til hunden og nogle er endda specialiserede til enkelte hunderacer, pelstyper og tolerance. I den anden ende kan man også være uheldig at støde på produkter, som er knapt så gode og hvor der er slækket på kvaliteten.

Man skal altid gå efter en god kvalitet; om du kun vasker 1-2 gange om året eller hver 14. dag.

De konventionelle shampootyper til hunde indeholder de typiske sæbetyper, som også ses i shampoo til mennesker. Her skal du være opmærksom på, at nogle hunde, kan have tendens til at få tør hud af disse sæber. Derfor er det godt at have din sunde fornuft med, når du vasker og plejer sin hund.

HUNDESHAMPOO SKAL KUN SIDDE ET PAR MINUTTER

Lad ikke shampooer sidde mere end et par minutter – dette gælder alle former for behandlinger især de affedtende – også ler- og mineralkure.

En god ting at huske på er, at de fleste stoffer optages af huden og går via blodet videre til organerne. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvad man udsætter sig selv eller hunden for.

Din hund har ikke muligheden for at fortælle dig, at det faktisk småklør lidt efter den sidste vask og kan ikke selv gøre noget ved problemet, hvis det først er opstået. Det kan være noget af en pine at udsætte sin hund for. Vi kender det fra os selv – noget så banalt, som en udtørrende håndsæbe kan være til stor gene.

Tænk derfor altid på plejeprodukter til hunde, som var det til dig selv du købte det. Så går man ikke helt forkert i byen.


VÆLG HUNDESHAMPOO – EFTER INDHOLD

De fleste dyrehandlere, som har et godt og rigt sortiment, har ofte mange shampooer at vælge imellem – kvalitetsmæssigt kan der være et bredt spænd over udvalget – og prisen er ikke altid med til at indikere kvaliteten. Læs eller spørg da altid til produktets evner, indhold og brugsanvisning.

For at kunne vide, hvilke shampooer der er bedst er det et godt udgangspunkt at gå efter de mest naturligt baserede shampooer, hvor der er er mindst muligt tilsætning af kemiske ingredienser, fx. produkter fra Biogance, som er 
baseret på 98% økologiske og naturlige ingredienser. Med enkle sæbesammensætninger og gerne med sæbetyper du evt. kender fra andre produkter, som du måske ved er gode.

VASKEMETODER TIL DIN HUND

Alt efter pelstyper og hunderacer er der gode fremgangsmetoder at anvende. Men helt generelt kan man sige, at hvis hyppigheden af vaske er lav – dvs. vasker du 1 – 4 gange om året, da vil en vaskemetode typisk hedde en grundig for- og eftervask med en normalt affedtende hundeshampoo.

Det er en rigtig god ide, at vaske sin hund to gange. Første gang for at vaske snavset af og anden gang for at vaske HELT rent. 

Husk at massere hunden grundigt i og under behandlingen, så blodcirkulationen stimuleres optimalt. 

Slut processen af med en god og naturlig balsam, som efterlader pelsen blød, luftig og lækker.

Når pelsen er tør er det klart en fordel, at børste godt igennem for de løse hår der vil sidde efter vask. Gentag evt. dagen efter, da der kan sidde yderligere løse hår og gemme sig.

 

HVOR OFTE SKAL EN HUND VASKES?

Mange med hund vil nok på et tidspunkt stille sig selv dette spørgsmål. Og der er ingen skrevne regler om dette. Det skyldes bl.a. de mange hunderacer der findes og derfor mange pelstyper, som man tager hensyn til. Langhårede, korthårede, ruhårede, silkepelse, terrierpelse m.m. og dertil lagene af de forskellige pelse, såsom underuld/underpels og overpels.

En anden faktor der spiller ind er, hvad hunden anvendes til? Almindelig familiehund, brugshund, tjenestehund eller hunde, der bruges til opdræt og udstillinger.

Det er sådan set blot efter behov, at man vasker sin hund. Nogle vasker en gang om ugen og andre en gang om måneden og nogle to-seks gange om året. Det er meget forskelligt. Men vil man sikre sig, at det naturlige fedtlag gendannes i naturlig hastighed, da anbefales en vask om måneden.

Som eksempel kan nævnes de store tykpelsede hunde f.eks. New Foundlændere, som kan opholde sig meget ude især om vinteren – her er det ikke så hensigtsmæssigt at vaske for ofte, da pelsen her skal være sikret et naturligt fedtlag.

I dag findes der milde og effektive shampooer, der ikke affedter for kraftigt, men dog med sit bløde skum sørger for at transportere skidt og støv væk fra pelsen. 
En vigtig ting med alle former for shampoo til hunde er, at det er nemt at skylle ud af pelsen igen. For skylles shampoo ikke ordentligt ud, kan der opstå kløe hos hunden – som det kan ske med alle sæbeholdige midler.

Vurdér altså selv, hvor ofte din hund skal i bad. Mærk efter om den har fedtet pels og om den ser mat eller ligefrem beskidt/støvet ud. Stik fingrene helt ind til huden og mærk efter om det føles sejt og fedtet. Så trænger den nok til en vask. 

Og hold lidt igen med vaskene, hvis din hund får tendens tør pels og hud. Det er naturligvis altid en god ting at holde øje med pels og hudens tilstand, om den skæller eller virker unormalt fedtet. Her kan det være at man skal afprøve en anden mere relevant shampoovariant.