You are currently viewing Hundemassage – gør det overhovedet en forskel?

Hundemassage – gør det overhovedet en forskel?

Gæsteblogger Cha Staun har skrevet dette indlæg om fordele og muligheder ved at give din hund massage.

Cha har en uddannelse som hundeadfærdsspecialist og en uddannelse som hundemassør og arbejder på et dyrehospital. Cha har en utrolig bred erfaring med og stor viden om hunde – og er selv ejer af tre labradorer, som flittigt trænes, blandt andet til jagt.

Har du nogensinde overvejet at tage til massage med din hund – eller din kat – for den sags skyld?

Mange ved ikke, hvilke fordele og muligheder hundemassage giver. I dette indlæg vil jeg kort forsøge at liste nogle af dem op. For måske er massage lige noget for dig og din hund?

Alt i alt kan stort set alle hunde have glæde af en gang massage i ny og næ. Om det så blot er for at holde den gamle hund i gang, eller det er almindelig vedligehold af din sunde og raske hund.

Det får du ud af hundemassage:

  • Hundemassage øger blodcirkulationen
    Dette er med til at sætte mange ting i gang. Blandt andet sker der en hurtigere celledeling, hvilket gør, at din hund heler og restituerer hurtigere oven på en skade. Næringsoptagelse og stofskifte øges. Affaldsstoffer transporteres hurtigere ud af kroppen.
  • Hundemassage forebygger skader og sygdomme i din hunds bevægeapparat
    Hunden får mere styrke og fleksibilitet i sine muskler, hvilket gør, at knoglerne bevæger sig rigtigt i forhold til hinanden (leddene) og beskytter hele hunden.
  • Hundemassage mindsker risikoen for skader og giver en bedre ydeevne af f.eks. jagt-, træk-, hyrde- og andre arbejdende hunde. Men også for den hund, der bare giver den gas ud over markerne på lufteturen. Eller måske udstillingshunden, der lige mangler det sidste drive i ringen.
  • Hundemassage hjælper hunden med muskelrelaterede problemer
    Ømme muskler skyldes ofte overbelastninger f.eks. i forbindelse med hofte- eller albueledsdysplasi, gigt eller på anden måde kompensation for smerter andre steder i kroppen.
  • Hundemassage hjælper hunden hurtigere igennem et genoptræningsforløb og mindsker dannelse af arvæv efter f.eks. en skade eller operation.

Adfærd og smerter

Rigtigt mange adfærdsproblemer hos hunde skyldes smerter. Ofte ses det som stress, nervøsitet eller aggressiv adfærd. Her er det vigtigt at finde ind til den reelle årsag. Spørg eventuelt en adfærdsspecialist.

Affødes adfærdsproblemerne af smerter, kan hundemassage måske afhjælpe.

 

Massage kan ikke altid afhjælpe

Man kan ikke massere sig ud af alting. Man bør ikke massere på en hund, hvis den f.eks. har brud på knogler, diarre, feber, blødninger, kræft, er drægtig eller diegivende, voldsom hudeksem, betændelsestilstande. Her skal man søge dyrlæge.

 

Når du møder op til hundemassage

Før du møder til hundemassage med din hund, så sørg for, at den er nogenlunde ren i pelsen og på huden. Hunden behøver ikke nødvendigvis at være nyvasket, men pelsen må ikke være knudret – den kan dog godt blive lidt filtret af massagen. 

Det kan være en stor fordel, at hunden er vant til at blive håndteret – også gerne, men ikke nødvendigvis på et bord. Mange hunde kan godt være lidt utrygge ved behandlingerne i starten – specielt, hvis de har ondt. Dog opleves det ofte, at de hunde, der kommer jævnligt, har luret, at det gør godt for dem, og de nyder det i fulde drag.

Jeg håber, at dette kan inspirere dig til at komme afsted med din hund. Præcist, som vi selv, har din hund nemlig også godt af det.