You are currently viewing Svømmetræning styrker samarbejdet med din hund

Svømmetræning styrker samarbejdet med din hund

Sommertid er lig med vandtid for mange hunde. Men hvad betyder svømningen egentlig for din hund? Og hvad er forskellen på en tur i havet og en tur i hundesvømmebassinet? Vi har haft en snak med adfærdsspecialist og træningsinstruktør, Annette Høyer Bendtsen, omkring hundesvømning som træningsaktivitet.

Lad os afsløre det med det samme: Svømmetræning af din hund har mange fordele. Svømning er skånsom træning af bevægeapparatet, med minimal belastning på skelet og led. Det vedligeholder og øger/styrker hundens muskulatur, øger blodcirkulationen og gør hundekroppen mere smidig. Dette gør svømning særdeles velegnet til hunde, der skal genoptrænes efter en skade og til ældre hunde, der mister lidt af deres muskulatur med alderdommen og eventuelt døjer med gigt.

Når aktiviteten foregår som decideret træning og ikke blot lidt vandsjov ved Vesterhavet, så har den flere andre funktioner.

– Tager du din hund med i svømmehallen, så lærer du først og fremmest din hund noget nyt. Her får den ny erfaring, og den bliver bevidst om at bruge sine bagben aktivt – hvor mange hunde typisk kun har fokus på at bruge forbene, mens bagbenene blot følger med. Det er alt sammen med til at styrke hundens selvtillid, siger Annette Høyer Bendtsen.

 

Samarbejdet mellem hund og hundefører

Tilrettelagt svømmetræning kræver også noget af samarbejdet mellem hund og hundefører. Til forskel fra vandpjaskeri i strandkanten, så sættes der i svømmehallen præcise rammer for, hvordan hunden kommer i vandet, og ikke mindst hvor lang tid den skal blive i vandet. Det kræver både kommandoer og masser af ros til hunden.

– Din hund får den optimale effekt af træningen, hvis du formår at holde den i vandet i lang tid og få den til at bevæge sig på kryds og tværs af bassinet med vendinger, der kan styrke de helt små muskler omkring rygsøjlen. Længden af tiden i vandet skal naturligvis holdes op mod hundens kondition, skade mv. Helt generelt skal du dog altid holde øje med om hunden, svømmer som den skal – eller som den plejer. Det er især vigtigt altid at holde øje med, om hunden bruger bagbenene, når den svømmer. Gør den ikke det, kan der være tale om låsninger i ryggen, som kræver behandling.

Ved konkrete problemstillinger, såsom genoptræningsforløb efter en skade, anbefaler Annette 1-2 gange svømning ugentligt, oftest foregår en genoptræning med dyrlægen eller anden behandler på ”sidelinjen”. Skal hunden tabe sig, vil det ligeledes være 1-2 gange i ugen. Ønsker du at benytte svømning som forebyggelse, vedligehold eller et supplement til din træning, kan du nøjes med at svømme ca. hver 10. dag. Især jagthunde og hunde, der bruges til sportskonkurrencer kan have rigtig god gavn af svømmetræning, dog er hundesvømning i den grad også til den almindelige familiehund.

– En garvet svømmer kan du holde svømmende i vandet i op til 20 minutter. Så får hunden bygget godt med muskler på, og den får forbedret sin kondition – og ønsker du at give yderligere fysisk udfordring kan du tage svømmevesten af hunden, så den skal arbejde mere for at holde opdriften i vandet. Men vær altid opmærksom på, om hunden er klar til at få vesten af.

 

Kan alle hunde svømme?

Hunde er meget forskellige både af størrelse og kropsbygning, og det giver nogle udfordringer for nogle racer. Som udgangspunkt kan alle hunde svømme, men nogle hunde ligger det sindsmæssigt mere til end andre.

– Det er klart, at vi ser flest labrador her i bassinet. Det kan skyldes, at der antalsmæssigt findes flest af disse hunde – men også, at de fra naturens side er meget vandglade. Rent fysisk kan de tunge hunderacer som fx kamphunde være udfordret med hensyn til svømning. De har svært ved at holde opdriften, når de er i vandet, især tyngden fortil.

 

Sådan kommer du i gang med hundesvømning

Nogle hunde kan gå i panik, når de mærker den pludselige vægtløshed i vandet for første gang. For at hjælpe hunden med at holde opdriften i vandet, iføres den en svømmevest. Med vesten på ligger hunden stabilt i vandoverfladen og har dermed det optimale udgangspunkt for en korrekt svømmestilling.

Hos Doxx Hundecenter er det obligatorisk med et prøvesvøm med instruktør, når man starter i svømmehallen. Der gives dels praktiske informationer om anvendelsen af bassinet, dels er det instruktøren, som hjælper hunden i bassinet for første gang.

– Er det en stor hund, og er der mange kræfter bag, så kan det den første gang være svært at svømme med hunden. Den rolle vil vores instruktør gerne påtage sig. Så kan ejeren nemlig holde fokus på at rose og guide hunden verbalt. Desuden har vi et professionelt øje for, hvordan din hund svømmer, og vi kigger efter andre ting, end du som hundeejer typisk selv gør.

– Vores erfaring er, at der oftest går 3-5 gange, før hunden får den rigtige føling med svømning og f.eks. selv går/hopper i. Dog er der hunde, der aldrig bliver glade for at svømme. Jeg har selv tre hunde, hvoraf den ene absolut hellere vil være på land end i vand, men alle mine hunde svømmer lige meget. Svømning er ligeså sundt for de to af mine, der kan lide at svømme, som for den hund der ikke kan.  Men overordnet set er det vigtigt at spørge dig selv, hvad du vil med hundesvømningen, inden du starter. Grunden til at jeg svømmer med mine hunde er, at holde hundenes bevægeapparat ved lige i hele hundens levetid. Jeg ser på hundesvømning som at klæde hundene på til alderdommen på en god og skånsom måde, slutter Annette.

Alle hunde er velkomne i svømmehallen, hvalpe kan dog først starte fra 12-ugers alderen.

 

Annette Høyer Bendtsen ejer Doxx Hundecenter ved Jordrup, nordvest for Kolding. Hun er i 2005 uddannet træningsinstruktør og adfærdskonsulent for hunde og afsluttede i 2013 en uddannelse som osteopat.

Annette har siden 2009 haft hundepension og svømmehal. Se mere på www.doxxhundecenter.dk