You are currently viewing Renlighedstræning af din hvalp

Renlighedstræning af din hvalp

Har I fået et lille nyt firbenet medlem af familien, er en af de første opgaver at få hvalpen gjort renlig. Eksamineret hundeadfærdsinstruktør, Margrethe Fabricius Jessen, kommer her med gode råd, der kan hjælpe jer godt i mål med opgaven.

Først og fremmest så kræver renlighedstræning en god portion tålmodighed, ihærdighed og opmærksomhed på hvalpens signaler. Og så kræves alt det gængse i hvalpens første tid, som fx luftning hver gang hvalpen har sovet, spist, drukket og leget lidt. Ros og beløn, når hvalpen har gjort sig ren udendørs, så øger du sandsynligheden for succes.

Benyt samme underlag som hvalpens opdrætter

Du kan med fordel bruge det underlag, som opdrætteren brugte til hvalpene. Opdrætteren har måske brugt spåner, træpiller, savsmuld, aviser, sand/grus. Find et trygt og roligt sted i haven, spred evt. samme slags underlag, som blev brugt ved opdrætteren, og skab derved genkendelighed for hvalpen. Opsøg det første stykke tid altid dette område med hvalpen – og øg gradvis områdets størrelse. Har hvalpen lavet stort i huset så læg evt. også det derud. Efter kort tid kan du fjerne det underlag du har lagt ud, selv om det meste nok er naturligt og forgår derfor af sig selv.

Brug verbalt signal til hvalpen

Du kan begynde at bruge et verbalt signal til din hvalp. Sig fx stille og roligt “tisse tisse” hver gang hunden gør sig ren. Dette gør, at du øger chancerne for, at du i fremtiden kan sige “tisse tisse”, og at hvalpen hurtigere kommer ind på rette spor.

Lær hunden at give tegn på at skulle ud

Arbejd med at lære din hvalp, at hver gang den stiller sig ved døren, at så kommer den ud. Øvelsen er simpel – vent med at åbne døren til den står fokuseret og stille ved døren – og efter flere gentagelser har hunden lært, at det kan bruges til at få døren op.

Nogle vil gerne have lyd på hunden så den giver et signal, når den vil ud. Det kan gøres ved, at hver gang hvalpen siger et lille piv, så går man til døren og lukker den op. Efter flere gentagelser forsøger man så at stå stille ved døren, og ved det mindste forsøg fra hvalpens side på at give en lyd, lukkes døren op og gradvis først ved mere og mere lyd fra hvalpen.

Når din hund skal hente dig

Jeg personligt kan godt lide, at hunden “henter” én, når den skal ud. Det trænes ved, at hver gang hvalpen selv er meget opsøgende, fx ved at komme direkte mod én og tager god kontakt, så bevæger man sig hen til døren og lukker den op. Man kan også gå mod døren med hvalpen og selv stoppe et par meter derfra – og idet hvalpen vender sig om mod én, så går man frem og åbner døren. Næste step er at den skal vende sig og tage et skridt mod en osv. – på den måde og med kombination af alle step, kan den lære at “hente” en for at komme ud.

Det skal du undgå

Undgå at forstærke noget du ikke ønsker i fremtiden, fx luk ikke døren op, hvis hunden sætter poter på døren, da det senere kan udvikle sig til krads på døren. Det samme gælder med gøen – ønsker du ikke have lyd på, så lad være med at forstærke det.

Undgå at skælde hvalpen ud for at have uheld. Du risikerer blot at skabe utryghed og mistillid fra hvalpens side. Dette vil oftest resultere i, at hvalpen forsøger at undgå dig og derfor søger væk fx ind i et andet rum, bag sofaen – eller venter til du er optaget af noget andet. På den måde mister du muligheden for at reagere på hvalpens små signaler på, at den skal af med noget.

Har du først en hvalp, der ikke tør at være tæt på en i den situation, så ender det oftest med, at du kan stå i lang tid med hvalpen udendørs, uden der sker noget – for du er jo tæt på. Så snart du så kommer ind, og dit fokus er væk, så kan hvalpen “endelig” gøre sig ren.

Med skæld ud risikerer du også, at hvalpen begynder at lave mindre og mindre signaler, før den gør sig ren. Det bliver derfor sværere at vurdere, om den skal ud.

Arbejd ud fra et skema

Start ud med at lufte tit og øg langsomt tiden mellem lufteturene. Lav gerne et ca. skema, hvor du noterer fremgang (tid mellem lufteturene) og evt. uheld. På den måde kan du hurtigt danne dig et overblik. Oftest skal der luftes lidt mere i de timer, hvor der er godt gang i huset, da hvalpen i den tid ofte holdes vågen af vores aktivitet i huset. Ved at lave et skema, finder du hurtigt frem til, hvornår der kræves ekstra opmærksomhed på din hvalp.

Lufteområdet er vigtigt

Hold øje med, at lufteområdet er trygt og rart for din hund. Lad fx være med at have hvalpens første lufteområde op af hækken ind til naboens hunde, eller et sted med meget larm – eller andet, der kan skabe utryghed. Lufteturen skal være stille og rolig, og I skal bliv i det samme område, så der ikke er noget unødvendigt (nyt og spændende), der tager hvalpens opmærksomhed.

Hvor hurtigt bliver din hvalp renlig?

Enkelte hvalpe lærer det lynhurtigt og har forholdsvis nemt ved at holde sig. For andre tager det længere tid, og det er helt normalt. Nogle tæver får sværere ved at holde sig under deres første løbetid og skal i den periode luftes oftere.
Ud af mine syv hunde har jeg haft en enkelt tæve, der var renlig efter få dage. For en anden tog det over otte måneder, inden hun var renlig. Det er individuelt, hvor gode hvalpe er til at lære det og til holde sig.

 

Om Margrethe

Jeg hedder Margrethe Fabricius Jessen. Jeg har altid haft stor interesse for hunde, både som det selskabelige, rare og sociale individ de er, men også ud fra min interesse for at træne dem i lydighed, agility, rally og sjove tricks. Derudover elsker jeg det skønne arbejde man skal ligge i hvalpen/hunden de første år af dens liv, for at få en velfungerende familie hund ud af det.

Jeg har altid haft hund, den første var en border terrier, nummer to var en blanding af malinois og border collie, og da jeg flyttede hjemmefra fik jeg mig en border collie – og nu har jeg fem af dem.

Jeg har trænet hunde siden 9 års alderen, og har de sidste 16 år gået til konkurrencer i både udstilling, lydighed og agility. Jeg har siden 2003 været træner hos DCH, hvor jeg også fik min første uddannelse som agilityinstruktør.

I januar 2006 startede jeg på Etologisk Institut v/Roger Abrantes, hvor jeg deltog i mange kurser/seminarer i bl.a. hundesprog, hundeadfærd, racekendskab, indlæringsteori, hundeproblemadfærd m.m. I august 2010 startede jeg på uddannelsen som hundeadfærdsinstuktør hos Rie Ravn.

I dag driver jeg Gram Hundecenter, hvor vi tilbyder hundetræning, pasning og adfærdsbehandling.