You are currently viewing Få din hund sikkert gennem julemåneden

Få din hund sikkert gennem julemåneden

Julemåneden er en hyggelig familietid, hvor vi gerne vil hygge om hinanden og selvfølgelig også om hunden i familien. Men tænk dig godt om, for december måned byder faktisk på flere potentielle farer for din hund.

December kan stresse din hund

Familiens decemberkalender er fyldt med julearrangementer, børn og voksne farer ind og ud af døren, og det levner sjældent tid til de lange gåture med hunden. Hunden kan mærke, at der foregår en masse, at hverdagen er lidt anderledes, og faktisk kan de mange traditioner være stressende for hunden.

Vær opmærksom på om din hund ændrer adfærd. Det kan være den begynder at ødelægge ting i hjemmet, eller den virker trist (og forladt), imens alle har travlt – eller den kan reagere ved at fare forvildet rundt mellem gæster i huset. Det er vigtigt stadig at give dig tid til din hund – med gode gåture og aktiviteter – selv i en travl juletid. Er din hund naturligt træt, kan den i mange tilfælde bedre stå igennem familiens travlhed.

Forkæl din hund, men ikke med julemad!

Alle mæsker sig i lækker julemad – den fede af slagsen – og rester er der ofte nok af, når måltidet omkring bordet er slut. Men hold dig (og din svigermor eller gamle onkel) fra at servere de lækre rester i hundeskålen! Kort sagt: Den fede julemad er ikke for hundemaver.

Det høje indhold af fedt i julemaden giver ofte din hund dårlig mave – og kan endda give en alvorlig betændelse i bugspytkirtlen. Desuden kan ben fra and eller gås nemt sætte sig fast i halsen på din hund. Så disse skal IKKE serveres for din hund – og den skal heller ikke ligge og friste i en tilgængelig skraldespand.

Forkæl gerne din hund med et lækkert julemåltid, men køb i stedet et lækkert hundeben, eller en naturlig hundesnack, den kan gnave i hele aftenen.

Husk også at hunde ikke tåler chokolade – specielt den mørke, usødede chokolade er dårlig for din hund. Forgiftning med chokolade kan give opkast, diarré eller kramper.

Juledekorationen kan være giftig for hunden

Overalt er der pyntet fint med juledekorationer og lys, men vær opmærksom på, at nogle af de populære dekorationsplanter er giftige for hunde.

  • Den grønne gran, som vi har overalt, er ikke decideret giftig, men din hund kan ikke fordøje grannålene i sin mave.
  • Den traditionelle røde julestjerne indeholder giftene euphorbin og euphorobon, som er specielt koncentrerede i blomsten.
  • Den sjove mistelten indeholder lectin og viskotoxiner, som er proteinlignende stoffer, samt stofferne cholin og acetylcholin i både stængler, blade og bær.
  • Julens ”stikker” Kristtorn er også giftig. Bladene og bærrene indeholder saponiner i form af ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, som er stærkt irriterende for slimhinder. Bladene, bærrene og stammen indeholder cyanogene glykosider og små mængder af digitalislignende stoffer.

Juletræet udfordrer din hund på flere måder

Juletræet med sin pynt tiltrækker din hund. Den friske granlugt, som den kender fra gåturen i skoven og ikke mindst alt det sjove ”legetøj” der hænger på grenene. Man kan sagtens risikere, at især hanhunde tisser op ad træet! Så vær opmærksomhed på våde pletter på gulv eller tæppe.
Når du har hund, er det særligt vigtigt, at træet står godt fast og ikke sådan lige kan vælte. En hund i fart kan nemt få det hele til at styrte omkuld, og det er ikke en rar oplevelse for hverken hund eller ejer – og risikerer at give smadrede glaskugler og andre skarpe genstande på gulvet.
Den farverige pynt kan nogle gange nærmest indbyde din hund til leg – eller til at stjæle en lille dims til at gnave i på en kedelig alene-eftermiddag. Havner uspiselige småstykker af plastik i din hunds mave, kan det give forstoppelse og ubehag – og i værste fald skal det fjernes af dyrlægen.

Hvad enten du bruger lyskæder eller levende lys, er der fare for din hund. Pas på at lyskædens ledninger ikke ligger frit tilgængeligt på gulvet – lige til at gnave!

På selve juleaften kan det ikke anbefales at have levende lys på træet, hvis hunden samtidig er tilstede. Hvis du alligevel holder fast i traditionen med de smukke levende lys, så placér dem kun øverst på træet, så hunden undgår at få brændt sin halespids eller knurhår.

Vær forsigtig med pakkernes gavebånd og snor, der nemt kan komme til at ligge rundt omkring, når det går løs juleaften – og ingen holder øje med hunden! Giver din hund sig i kast med gavebåndet, kan det give forstoppelse i mavetarmsystemet – og du skal kontakte din dyrlæge.

Det er kort sagt derfor en rigtig god idé, at holde din hund under opsyn, når den er i nærheden af juletræet. Har du en hvalp eller unghund, der ikke har erfaring med et juletræ, kan det endda anbefales at ”hegne” træet ind.

Vi ønsker dig og din hund er glædelig og sikker jul!