Efter en snak om hundemassage med Charlotte fra Vejen Dyrehospital, gik det op for mig hvor vigtigt det er at tage sin hund med forbi massøren. Er du nysgerrig på, hvorfor? Så læs med her.
Hos mennesker er massage godt, når vi er anspændte – og det gælder faktisk også for hunde. Men der er mange gode grunde til at tage et smut forbi hundemassøren, og med hjælp fra Charlotte vil jeg dele nogle af grundene.
STRESS OG NERVØSITET
Er din hund meget stresset eller nervøs, kan det være en hjælp at give din hund massage. Det virker beroligende og afstressende, og som nævnt ovenfor er det godt mod spændinger. Det er selvfølgelig vigtigt at huske på, at det ikke hjælper mod deciderede adfærdsproblemer.
GAMMEL SKADE? -UNDGÅ NYE SKADER
Hvis din hund har været uheldig at få en skade, er det vigtigt at være opmærksom på den. Dog ikke kun på den gamle skade, men også eventuelle nyopståede skader. Du kender det fra dig selv. Hvis du har ondt i det ene ben, kompenserer du for det dårlige ben med det andet ben. Dette gør hunde også.
Hvis en hund har ondt i sit ene ben, har den heldigvis tre andre at løbe på. Det virker ret harmløst, men det kan faktisk være årsagen til nye skader og ubehagelige spændinger. Hundemassøren kan opdage disse kompensationsskader og give behandling der til. Desuden er hundemassage generelt meget anbefalelsesværdig ved genoptræning efter skader.
SKAL DIN HUND HAVE KLIPPET NEGLE, ELLER MÅSKE TABE SIG?
En hundemassør kan også fortælle dig, hvis din hunds vægt er skyld i problemer. Den kan fx have problemer med sine led, og det vil et overvægtsproblem kun forværre. Massøren vil også fortælle dig, hvis det er tid til at få klippet din hunds negle, hvis for lange negle har givet spændinger i musklerne.
SÆRLIG PLEJE AF ÆLDRE HUNDE
En ældre hund kan have særligt brug for pleje af sine muskler. Hundemassøren vil her kunne afhjælpe de aldersbetingede problemer i hundens bevægeapparat. De ældre hunde kan nemlig have tendens til at deres muskler bliver stive og ømme, men de kan også have problemer med gigt, stivhed i led, skævheder og dysplasi.
MASSAGE TIL DEN NYFØDTE HVALP OG MODEREN
Efter en fødsel kan der være behov for særlig omsorg af både hvalp og tæve. Hvis det har været en hård fødsel, og tæven har været på overarbejde, kan hun have godt af at komme forbi massøren. Lige såvel som tæven kan have haft en hård fødsel, kan hvalpene det også. Hvalpe kan opleve at blive trykket under fødslen, og her kan massage være en god hjælp til bedring.
ARBEJDSHUNDE - JAGT OG AGILITY
Det er en god idé at se sin hund som en atlet. Få din hundemassør til at vise dig, hvordan du bedst varmer din hund op, og hvordan man strækker ud. Dette kan i mange tilfælde resultere i en mere smidig og fleksibel krop, som undgår skader langt hen ad vejen.
SÆRLIGT UDSATTE HUNDERACER
Husk på at din hundemassør kan hjælpe dig videre i et forløb eller opdage skader som kræver anden form for behandling. Muskelspændinger kan i første omgang synes harmløse, men efter længere tids spændinger kan der opstå problemer, som kræver et længere behandlingsforløb. Så for din hunds – og din pengepungs – skyld, kan det være en god idé at tage en tur til hundemassøren, også selvom alt synes i den skønneste orden.
Charlotte er uddannet hundemassør og arbejder til dagligt i Petshoppen hos Vejen Dyrehospital. Hvis du vil læse mere om hundemassage, så har Charlotte tidligere været gæsteblogger på dette indlæg, hvor hun fortæller om hundemassage med egne ord.