You are currently viewing Din hund har rovdyrmave – sådan kan du skabe balance og harmoni

Din hund har rovdyrmave – sådan kan du skabe balance og harmoni

Ernæring og adfærd: Hvordan fungerer hundens mave, og hvad betyder ernæringen for din hunds adfærd. Vi har fået en snak med hundespecialisten, Shannie Voldum, omkring hendes syn på tørfoder og råfoder. Her kan du se, hvad du skal holde øje med for at se, om din hund er velernæret.


Om Shannie

Shannie Voldum driver virksomheden Hundespecialisten i Holbæk, og efter eget udsagn, så ER det, det hun er; en hundespecialist. Shannie har speciale i ernæring, adfærd og naturmedicin – alt sammen med hunde i centrum. I over 40 år har hun arbejdet med naturmedicin og i ca. 22 år med ernæring af rovdyrmaver. 

Udover at vejlede og rådgive hundeejere omkring blandt andet hunde med adfærdsproblemer, hunde med allergi eller stresshunde, så laver hun også individuelle kostplaner til hunde og forhandler BARF – rå hundemad. Alt i alt så lever og ånder Shannie for dyrevelfærd.

Læs meget mere om Shannie på www.hundespecialisten.dk 


Hvad er forskellen på tørfoder og råfoder?

Langt størstedelen af danske hundeejere fodrer deres hunde med tørfoder, som vi køber i store sække hos den lokale dyrehandel eller i supermarkedet. Ikke mange af os ved, hvad sækken indeholder – udover om den har smag af kylling, fisk eller oksekød. Og hvad ved vi om, hvad hundens smagspræferencer egentlig er?

Spørger man Shannie om tørfoder, så er fokus på ingen måde på smagen.

– Når din hund spiser en portion tørfoder, så sker der det, at foderet suger alt væsken i mavetarmsystemet, og så lægger det sig som en klump i maven. Derfor bliver de fleste hunde oppustet, efter de har spist. Hundemaven har svært ved at optage tørfoderet, og derfor kommer størstedelen af foderet ganske enkelt bare ud igen på den næste luftetur. Det betyder så, at din hund ikke er mæt i ret lang tid ad gangen.

For den almindelige forbruger og hundeejer kan det være svært at gennemskue, hvad tørfoderet indeholder, og Shannie erkender da også, at det kræver stor viden og kendskab til blandt andet E-numre at vide, hvad den knasende hundemad består af.

At fodre med tørfoder svarer til, at ræven rister kaninen, før den æder den!

– Selv om der naturligvis også er forskel på tørfoder, så risikerer man med tørfoder at fodre sin hund med animalske biprodukter (fjer, næb og klør) og affaldsfedt, og det er der ikke den store næring i. Begynder man at oversætte indholdssedlen på nogle fodertyper, så er det ikke altid for sarte sjæle, advarer hun.

Fodrer du din hund med råfoder, som et rovdyr normalt lever af, så taler man om en optagelsesprocent på op mod 98% af foderet. Det betyder også, at en mindre del af maden kommer ud som afføring, og samtidigt er det meget gennemskueligt, hvad maden rent faktisk indeholder.

BARF foder (Biological Appropriate Raw Food) er ”keep it simple”-foder. Derfor er et nemt at forholde sig til, hvad du giver din hund i madskålen. BARF er dog ikke altid nok i sig selv, og derfor bør der tilføres vitaminer, mineraler og omega fedtsyrer. BARF indeholder dog allervigtigst enzymet pepsin, som hjælper med at nedbryde maden i maven.

Det handler alt sammen om, den måde maden nedbrydes og optages på. En hund, der fodres med råfoder, har maden i maven i længere tid og er derfor mæt i længere tid. Og så vil den typisk have afføring én gang om dagen – eller måske hver anden dag.

Rovdyrmaven med sur PH-værdi
Hundens rovdyrmave har en ph-værdi på mellem 0,5 – 1,0.
Til sammenligning har vi mennesker en ph-værdi på 7 – altså en neutral syre-base fordeling på ph-skalaen fra 0-14.

En mæt hund er en veltilpas hund

Mætheden er en vigtig del af hundens velbefindende og dermed også den adfærd. Med mætheden øges hundens energiniveau og dens overskud til indlæring – eller til at møde en anden hund på gadehjørnet. Det er ikke svært at drage sammenligninger med de skoleelever, der møder op i skolen uden at have spist morgenmad, og derfor er trætte, ugidelige og har svært ved at lære det, de skal.

Er din hund halvsulten hele tiden, så falder dens blodsukker, og den kommer i ubalance.

– Blandt andre hunde så stinker den simpelthen af ”syg ulv”. Med en forkert eller dårlig fordøjelse kan der blandt andet opstå dårlig ånde, sur lugt fra huden, allergier, hårtab osv.

Ser man på hunde, der skal yde og bruge ekstra energi, det kan fx være hunde, der bruges til jagt, eller forskellige hundesportsgrene, så stiller det ekstra krav til ernæringen. Her skal man virkelig tænke sig om for at få den bedste præstation ud af sin hund.

– For nogle er der tale om en livsstilsændring og en holdningsændring, når man skal sadle om og ændre på, hvad man putter i madskålen. Der er præcis ligesom, når mennesker skal spise anderledes. Til gengæld får du også en helt anden hund ud af dine anstrengelser.

Nærvær og nærhed er det ultimative for en hund.
Den lever kun i nuet.

Corona har betydet øget fokus på hundevelfærd

Inden for det seneste år har Shannie oplevet et øget fokus på hundevelfærd. Flere og flere stiller spørgsmål ved deres hundes velbefindende, herunder deres kost.

– Coronatiden har betydet, at har gjort folk mere nærværende – også overfor deres kæledyr. Vi har været sammen med vores hunde 24-7 og er blevet mere opmærksomme på, hvordan de har det – og det er så dejligt! Nærvær og nærhed er det ultimative for en hund. Den lever kun i nuet. Det er helt unikt for hunde.

Shannie opsøges dog også at flere og flere hundeejere med hunde, som nægter at spise. Og hendes dom er entydig.

– Hunden kan godt mærke, hvad der gør godt – underforstået, hvad der IKKE gør godt – nede i maven. Så mit råd til hundeejere er: Læs indholdssedlen for din hund. Den kan ikke selv!

Symptomer på forkert ernæring

Langt størstedelen af hundeejere vil det allerbedste for deres hunde, men udfordringen med tørfoder er, at det som udgangspunkt er fabrikeret til en ”standard” hund, og portionerne er angivet i standardstørrelser. Problemet er bare, at hunde er lige så forskellige som mennesker, og derfor kan du ikke altid regne med, at du er på rette vej med fodringen.

Her er en række symptomer, du kan holde øje med for at vurdere, om din hund er velernæret.

  • Allergi: Din hund kan fx have kontinuerlig kløe, sår, betændelser, inflammationer, dårlig mave, pelstab eller spiseforstyrrelser.
  • Tandsten: Din hund kan få tandstensbelægning i en tidlig alder.
  • Pels: Din hund kan fælde ofte eller kan få fedtet pels.
  • Lugt: Din hund kan lugte kraftigt (dårligt) af hund og have dårlig ånde.
  • Poter og snude: Din hund kan have meget tørre eller revnede trædepuder og tør snude.

Specialistens anbefalinger til at komme i gang med råt foder

Er du nysgerrig på, hvad råfodring kan gøre for DIN hund, så har hundespecialisten en opfordring til dig:

– Som et lille forsøg kan du starte med at fodre din hund med kallun, men husk, at det skal være ”grøn kallun”, som er kallun, der ikke er renset og skyllet.

Som tommelfingerregel skal din hund have 2% af dens kropsvægt, dvs. vejer din hund 16 kg, skal den have en portion på 320 g kallun, som skal serveres i stedet for den portion tørfoder, du ellers ville have givet din hund.

– Først og fremmest så kræver det af dig, at du lærer din hund at kende. Og prøv så at se, hvad sker med din hunds adfærd, dens mæthed og dens afføring.

Vil du til gengæld i gang med BARF foder og vil skabe en reel livsstilsændring for din hund, så er det vigtigt, at du får råd og vejledning fra start. Blandt de færdigproducerede BARF-produkter på markedet findes der nemlig også ”standardprodukter”, som ikke er tilpasset den enkelte hund. Derfor lyder anbefalingen fra Shannie:

– Få lagt en kostplan for din hund af en ernæringsrådgiver. Ingen hunde er ens, og skal du vide, hvad DIN hund har brug for i sin kost, så skal rådgiveren have hunden i sin hånd, så at sige. Alt andet er useriøst, slutter Shannie.